Deel 13: De Tragiek van Talent

13_antonioAntonio Grootkwast wordt in de vroege ochtend met pijn in zijn rug wakker op een houten brits in de cel van het politiebureau te Apeldoorn. Helaas is het zijn advocaat niet gelukt om vrouwelijk gezelschap voor de afgelopen nacht te regelen, niemand is beschikbaar. Zijn vriend Evert Blauwe Veldmeer heeft zich ook nog ingezet om iets voor Antonio te versieren, maar zijn charmes lieten hem dit keer in de steek. Ja, het is niet altijd “Goud van Oud”.

GVD, denkt Antonio, het meest erge is dat ik vanavond, aan de vooravond van Koningsdag, eindelijk een diner-chantant afspraak heb, in de Sociëteit. Eindelijk heeft hij Claire Filet, die ooit droomde om de eerste directeur van Gigantisch Coda te worden, weten te strikken. Helaas is zij nooit directeur kunnen worden omdat Gigant is overgenomen door de Siciliaanse mafia. Zij moet het met CODA doen.

Antonio heeft er veel voor over gehad om toegelaten te worden tot de Sociëteit. Eindelijk is het nu zover en nou zit ik vast op het politiebureau, denkt hij. Eindelijk toegelaten tot de Jet Set van Apeldoorn en nu zit ik hier in zo’n betonnen kamertje met zo’n stalen toilet. Zeker ook weer een kunstwerk van die Tarzan Gips.

Vele jaren waren zij, Antonio en Claire, gezworen vijanden, maar sinds de begenadigde coaching van wandelcoach Diederich Krautmoes, die ook nog voor een paar uur een wethoudersbaantje erbij heeft, zijn zij gezworen vrienden. Er wordt zelfs gefluisterd dat Claire één van de weinige vrouwen is die Antonio aan zich kan binden.

Antonio wordt verdacht van het ombrengen van Andy met een vuurwerkbom. Er zijn vingerafdrukken van hem gevonden op splinters van de brokstukken van de vuurwerkbom. In Opsporing Verzocht zie je wat schimmige beelden van een broodmagere man in de woning van Andy.

Op basis daarvan is hij gisteren opgepakt tijdens een van zijn beruchte Kladdersessions in zijn verffabriek. Eerst is de plaatselijke druivenboer Herbert Luchtkasteel verhoord, maar die had een alibi: hij had een hele avond doorgebracht in zijn stamcafé QuitteQuitte en is met Pinda Gooien nummer 1 geworden. Dronken van blijdschap heeft de dochter van de makelaar, van het makelaarskantoor Borrel & Tweet, hem nog persoonlijk thuis afgeleverd, via haar taxibedrijf dat gespecialiseerd is in Oude Mannen Vervoer. Als dank heeft Herbert haar nog een klein zakje druiven gegeven.

Het zit Antonio niet mee de laatste tijd. Weliswaar lopen zijn Kladdersessions als een tiet, maar blijft zijn ongekende talent slechts bekend binnen de Apeldoornse grenzen. Hij lijdt hieronder en heeft al eens een vrouwelijke Zielenknijper bezocht. Deze heeft bij hem “De Tragiek van het Talent” geconstateerd. Wel talent hebben, maar geen boodschap. Zij noemde bijvoorbeeld Amy Winehouse en Janis Joplin die én talent én een boodschap hadden. Oei, die boodschap is hard aangekomen en nu ook nog vastzitten, nee, het zit hem niet mee de laatste tijd.

Het enige lichtpuntje is de relatie met Claire Filet. Eindelijk een vrouw van stand en ook nog een behoorlijk verstand. Het schijnt dat zij een IQ van 140 heeft en een prachtige villa in de landelijke omgeving van Utrecht: Bosch en Duin. Zij hebben elkaar gevonden in de “tragiek van talent”. Dat is hun binding: De Tragiek van het Talent. Beiden hebben talent, beiden hebben ambities, maar bij beiden houdt het bij de horizon van Apeldoorn op. Het eeuwige verlangen om buiten de dorpsgrenzen van Apeldoorn bekend te raken, is helaas voor hen tweeën niet weggelegd.

Van de dienstdoende bewaker van het politiebureau krijgt hij te horen dat Claire vanmiddag op bezoek komt. Hij lijkt, na vele ontmoetingen met dames, eindelijk zijn bestemming te hebben gevonden. En nu dit!! Verdacht van moord; gekker moeten ze het toch niet maken.

Tijdens het verhoor zegt Antonio tegen zijn rechercheurs dat zij bij die spookambtenaar moeten zijn. Je weet wel, die man die zich dag en nacht in het centrum van Apeldoorn ophoudt, op zoek naar steeds weer nieuw vrouwelijk schoon. Ooit heeft deze man de Urilift uitgevonden, die onlangs nog gezegend is door de paus. Helaas is die spookambtenaar onlangs dood aangetroffen in het stadhuis. En dat is wel verdomde jammer, deze man heeft waarschijnlijk toch iets gehad met de vrouw van Andy, Melisa.

Andy zou dit te horen hebben gekregen en bij De Salon is het tot een behoorlijke vechtpartij gekomen tussen die spookambtenaar en Andy. De dames van De Salon hebben grote moeite gehad om die twee de deur uit te krijgen. Uiteindelijk is het met behulp van een aantal stevige kerels gelukt om die twee de straat op te zetten. Daarna is Andy nooit meer gezien.

Andy is niet verschenen op het maandelijkse feest van die tweedehands muziekmanager Kaka Fonie, waar hij samen met Shannon, de eeuwige belofte, een voordracht zou doen. Jammer, jammer, het Feestpaleis, dat eigenlijk een Kunstpaleis is, vol met werken van Antonio, zit al vanaf 22:00 uur vol met zeer begeerlijke dames van middelbare leeftijd, velen in een midlife crises en trouw aanhanger van de Kaka Fonie-sekte. Om lid te worden van die Kaka Fonie-sekte moet je wel aan een paar voorwaarden voldoen:

1. Minimaal een jaar lid zijn van de voedselbank
2. Geregistreerd staan bij de sociale dienst
3. Feiten en ficties niet kunnen onderscheiden
4. Of een baan hebben bij de overheid; dan kan ook nog.

Het zijn vooral dames met namaak Prada-tassen van Action, waarin zich de overheerlijke Hemaworsten bevinden, voor het geval Evert Blauwe Veldmeer zich afmeldt. Helaas, Andy is niet verschenen, maar Kaka Fonie heeft wel snel Wil Taks gebeld en het is me toch een feest geworden. Dat kan die Willie Taks wel: het publiek in een totale roes brengen. Wil zijn motto is dan ook: “Waar Willie is, is het Feest”. Onlangs heeft hij nog een nieuwe CD uitgebracht: “Er waait een scheet door de Straat”. Wil is een échte Lolbroek, dat kun je wel zeggen.

Zelfs Claire Filet heeft zich zonder Antonio Grootkwast kostelijk vermaakt. Zingend en springend worden op een gegeven moment de schilderijen van Antonio van de muren gerukt waarbij Claire zich helemaal laat gaan: “Hij is mijn verlosser, hij is het antwoord op al mijn vragen, hij is de “End of My Quest”. Maar helemaal trouw aan Antonio is zij toch ook weer niet, een aantal mensen zagen Claire en Wil al zoenend het Feestpaleis van Kaka Fonie verlieten. Onze hoffotograaf Theo Viswater heeft nog wel een foto van hen kunnen maken en proberen door te verkopen aan de plaatselijke weblogkrant.

Tragiek of Talent, dat doet er niet toe. Antonio zit nog vast, verdacht van moord. Dat is nog eens Tragiek en daar heb je geen talent voor nodig.

1 thought on “Deel 13: De Tragiek van Talent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *