Deel 9: Er is weer veel te doen

09_EvertHet is vreselijk warm. Volgens een Facebookbericht van Kaka Fonie, misschien wel de warmste Pasen sinds het lam Gods dat de zonden van de wereld wegnam, uit zijn korte dood was opgestaan. Het binnenterras van café QuitteQuitte zit vol. Er is gratis soep. Soto ajam. Evert Blauwe Veldmeer neemt een derde kopje soep. “Iets meer sereh en djahé en het was de perfecte soto ajam geweest”, denkt hij. “Er gaat verdomd veel soep in zo’n klein mannetje!”, zegt een vrouw met geel geverfd haren iets te hard. Evert kijkt naar haar en glimlacht. De vrouw glimlacht terug.

Evert plaatst een facebookberichtje. “Over een uur is er weer het jaarlijkse eiergooien bij café ‘de ouwe meuk’. Komt allen.” Er was veel te doen geweest over dat eiergooien. De Partij voor de Dieren had de vergunning aangevochten. Uit een Zweeds rapport bleek namelijk dat gemiddeld 2% van de scharreleieren bevrucht is en dat er door het warme weer dus een aantal embryootjes zou ontstaan dat door de lucht geslingerd zou worden. Dit gegeven was voor de Partij voor de Dieren onaanvaardbaar. De bestuursrechter had mediation voorgesteld en burgemeester Hamburger en Victor Vulpes van de Partij voor de Dieren waren er samen uitgekomen. De beide mannen hadden drie dagen geleden alle 200 eieren geschouwd met een zaklamp. Er bleek slechts één ei bevrucht te zijn. Victor Vulpes heeft het ei meegenomen en onder een van zijn broedse kippen gelegd.

En of het allemaal nog niet erg genoeg was: de actiegroep ‘asielzoeken doe je maar in je eigen land’ had de eigenaar van het café bedreigd. Bekend was dat er dit jaar een aantal asielzoekers zou meedoen aan de eiergooiwedstrijd. Burgemeester Hamburger vond het prachtig. “Dé kans om te laten zien dat deze mannen bereid zijn te integreren!”, had hij tijdens de laatste raadsvergadering gezegd. Maar de actiegroep wist dat één van de asielzoekers kampioen eiergooien was in Sayyid Zeinab, een wijkje in Damascus. De man had de laatste vier maanden full-time getraind. “En dat is dus niet eerlijk!”, had de voorzitter van de actiegroep geroepen. Hij eiste bij voorbaat de diskwalificatie van de Damascaanse eiergooikampioen.

Evert trekt zijn regenjas aan en kust beurtelings alle 30 vrouwen in café QuiteQuite op hun wang. En iedere vrouw zegt: “doe de groeten aan je vrouw Evert!” En Evert glimlacht en zegt: “dat zal ik doen.” Het schijnt dat Evert een vrouw heeft, maar niemand heeft haar ooit gezien. Op de Hoofdstraat valt Evert op, ondanks dat hij nog geen 1.63 meter lang is. Het is minstens 25 graden Celsius. De gemiddelde Apeldoorner loopt dan in een singletje, Scapino-sportbroek en teenslippers. Maar Evert zit vastgegroeid in zijn lange beige jas en draagt een scharlaken rood sjaaltje losjes om de nek. Om de drie meter vliegt hij een vrouw om de hals en zoent haar gentlemanlike. Daarna loopt Evert weer door met hele kleine pasjes als ware hij een Indisch pinguïnnetje.

Een deel van de Deventerstraat is al afgezet voor het grote eiergooievenement. Links en rechts staan dranghekken. Er wordt gedemonstreerd. Op één van de hekken hangt een banner: “AZC: neem je eigen eieren mee!” De Partij voor de dieren is er ook. De fractievoorzitter draagt een kippenpak en deelt stickers uit. Een van de eigenaressen van een Café schuin tegenover de Ouwe Meuk deelt glaasjes advocaat uit.

Precies om 14:00 uur gaat er een toeter. Iedereen schrikt. Het is het beginsignaal voor het eiergooi-evenement. Een man van dik vijftig jaar met een hele dikke nek en een Dr. Phil-wit gebit, kletst het evenement aan elkaar. Er wordt gelachen. Af en toe klapt een eiervanger met zijn handen heel spastisch een ei uit elkaar. Het struif vliegt in de rondte. Evert filmpt alles met zijn smartphone. Het publiek raakt door het dolle heen: Dit is Apeldoorn! Dit is het leven: kijken naar kroegvolk dat thuis op zijn flikker krijgt van moeder de vrouw als er ook maar iets in de keuken wordt gemorst, maar nu de kans krijgt zich uit te leven. Brood en spelen.

Af en toe is er een lefgozertje dat het hem toegegooide ei kapotkopt. De toekijkende Apeldoorners smullen ervan. Een fotograaf maakt vanuit zijn woning boven de kaaswinkel foto’s. Dan is het stil. Een team van twee mannen in een felgeel trainingspak loopt naar voren. Hun norse blikken dwingen kennelijk respect af. De kleinste van het stel trekt zijn trainingsjack uit. Hij draagt een T-shirt met de Syrische vlag. Dan begint hij aanwijzingen te geven aan zijn (vang)partner. Hij maakt met zijn rechterhand steeds een ‘verder naar achteren’-gebaar. De vanger blijft achteruitlopen. Hij is bijna bij de Kerklaan. Het publiek houdt de adem in. Dan steekt de man die het ei gaat gooien beide duimen in de lucht. De vanger blijft staan. “Wat een arrogant stel!”, roept een beschonken man. De mensen moeten lachen. Het Apeldoornse eiergooi-record staat op 58.2 meter. De Syrische vanger staat dik 100 meter verwijderd van de gooier.

Dan neemt de gooier een aanloop en slingert het ei van zich af. Het ei lijkt te zweven. Het ziet eruit alsof het alleen maar omhoog gaat. Honderden koppen volgen met open mond de baan van het ei. De vanger staat in een heel ontspannen houding. Alsof hij een tennisbal gaat vangen die hem op vijf meter afstand wordt toegeworpen. Ineens gaat het ei heel snel naar beneden en met een haast enge precisie belandt het in de handen van de vanger. Het ei blijft heel. De toeschouwers schreeuwen, juichen, lachen en klappen.

Plotseling klimt er er een man uit het publiek over de dranghekken en rent op de eiervanger af. Hij schreeuwt. Hij duikt boven op de eiervanger en pakt het ei af. “Het is een hardgekookt ei!”, schreeuwt hij. “Een hardgekookt ei!!! Vuile oplichters! Vuile asielzoekers!!!”

Evert is nog steeds aan het filmen en zegt tegen zijn vriend Wil Taks, die een kwartier geleden op een roze fiets kwam aanrijden: “Hardgekookt? Da’s prima voor de Soto Ajam!”

1 thought on “Deel 9: Er is weer veel te doen

  1. Evidently, a Lot of freight has moved from trucks to railroads. With &qhf;toreigut" up, significantly, and diesel usage Down significantly, that's about all that makes sense.Gasoline usage is still flat as a pancake YOY.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *